Verrassende wandelbeleving voor 6.700 deelnemers bij 3e editie Zandvoort Light Walk

Jong en oud genoot zaterdagavond van een zee aan lichtkunstwerken in Zandvoort

Zandvoort stond gisteravond in het teken van de 3e editie van de Zandvoort Light Walk. Deze wandelbeleving liet een recordaantal van 6.700 deelnemers stralen. Jong en oud(er) genoten van lichtkunstwerken en verrassende acts langs de routes van 6, 10, 14 en 18 km. Voor KNRM Zandvoort, ook dit jaar het goede doel van het evenement, werd het mooie bedrag van € 3.036,- opgehaald.

Met ruim 300 deelnemers van jonger dan 10 jaar en ook bijna 300 wandelaars van 70 jaar en ouder, bewees de Zandvoort Light Walk ook dit jaar weer een wandelbeleving voor iedereen te zijn. De 10 km-route was met 2.250 deelnemers het populairst, op de voet gevolgd door de Family Walk van 6 km die met 2.000 wandelaars uitverkocht was.

Het eerste startsignaal werd gegeven door Lars Carree, wethouder sport van de gemeente Zandvoort. Vlak voordat de tweede startgroep van start ging werd vrijwilliger Willem Blijleven door sportorganisatie Le Champion gehuldigd als Vrijwilliger van het Jaar 2023. Met deze mooie eretitel op zak liet Willem de tweede groep Family Walk-deelnemers enthousiast van start gaan.

Betoverende routes
Vanaf de Kleine Krocht in het hart van Zandvoort vertrokken de 6.700 wandelaars in verschillende groepen voor hun tocht langs een van de routes van 6, 10, 14 of 18 km. De wandelweergoden waren de deelnemers en betrokken vrijwilligers, op een regenbuitje halverwege de avond na, goed gezind. De wandelaars genoten van het gezellige centrum van de badplaats en de duinen, het strand en de zee. Op het wereldberoemde Circuit Zandvoort werden de wandelaars verrast met speciale licht- en geluidseffecten die de wandeling over het heilige asfalt nóg specialer maakten.

Volop beleving onderweg
Met op tientallen plekken in het dorp lichtkunst, acts en straattheater was er voor de wandelaars veel om zich over te verwonderen. Op veel locaties kwam het thema Natuurlijk Zandvoort, dat alles wat Zandvoort zo bijzonder maakt omvat, stralend naar voren. Zo lichtten projecties de watertoren en de St. Agathakerk uit en herinnerden onder meer de vlinders met cocons en paddenstoelen de deelnemers aan de gevarieerde flora en fauna die de badplaats rijk is.

Naast de zee aan lichtkunstwerken die van Zandvoort gisteravond een openluchtmuseum maakte, droegen de wandelaars en inwoners van Zandvoort ook bij aan de fantastische sfeer. Veel wandelaars droegen de pet met het lampje dat zij voor de start kregen en veel enthousiaste deelnemers gaven gehoor aan de vraag om versierd met lichtjes naar de Zandvoort Light Walk te komen. Ook de inwoners van Zandvoort zorgden er met lichtjes en muziek vanuit huizen en tuinen voor dat er langs de routes nog meer gezelligheid was.

Samen vormden de wandelaars een feestelijke lichtjesslinger die vanaf het eind van de middag tot middernacht door Zandvoort kronkelde. Onderweg kwamen de wandelaars langs gezellige verzorgingsposten op de Zandvoortselaan, bij NIUS Beach House, Strandpaviljoen Thalassa en op Circuit Zandvoort. Voor de 14 en 18 km-wandelaars was er bij Tijn Akersloot op het strand een extra verrassingspost ingericht. Ook werden alle wandelaars 2 km voor de finish met een extra post verrast. Bij de posten stonden enthousiaste vrijwilligers klaar met een stempel en iets lekkers, zodat iedereen vol nieuwe energie weer verder kon wandelen.

€ 3.036,- voor KNRM Zandvoort
Deelnemers aan de Zandvoort Light Walk konden bij hun inschrijving een vrijwillige donatie doen aan KNRM Zandvoort. Het lokale reddingstation was ook bij deze editie als goed doel aan het evenement verbonden.

Voordat de avond écht begon en de eerste 500 Family Walk-deelnemers van start mochten gaan, vond de cheque-uitreiking plaats. Namens de wandelaars overhandigde Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, een cheque met het mooie bedrag van € 3.036,- aan Gillis Kok van KNRM Zandvoort.

Jan Willem van den Bout, schipper van KNRM Zandvoort, reageerde heel verheugd op de cheque: “Wij zijn ontzettend blij met deze mooie donatie en bedanken alle wandelaars die een bedrag voor ons hebben overgemaakt bij hun inschrijving voor de Zandvoort Light Walk. We zijn dit jaar 200 jaar redders op zee en vieren dat het hele jaar door met allerlei evenementen, waaronder een grote expositie in het Zandvoorts Museum vanaf september. Met de donatie van de wandelaars kunnen we als vrijwilligers onze kerntaken zoeken en redden op zee veilig blijven doen.”

Wandel het voorjaar tegemoet
De 4e editie van de Zandvoort Light Walk staat zaterdag 15 februari 2025 op de wandelagenda. Wil je al eerder genieten van leuke wandelevenementen in de regio? Ontdek op zaterdag 23 maart van Zandvoort bij daglicht tijdens de 30 van Zandvoort of wandel op zaterdag 18 mei de stadswandeltocht door Haarlem tijdens de KiKa Haarlem City Walk. Bekijk de volledige wandelagenda van Le Champion op www.lechampion.nl/wandelen.
18-02-2024